Dzisiaj prezentuję artykuł dedykowany dla ostrożerców i dla tych, którzy zastanawiają się nad spróbowaniem ostrej kuchni. Zabieram się za niego od dłuższego czasu. Sam jestem fanem mega ostrych dań, świadomy wpływu ich na zdrowie i chciałbym dzisiaj się tą wiedzą z Wami podzielić. Zacznę od opowiedzenia czym właściwie jest ta kapsaicyna. W skrócie można powiedzieć że jest to trucizna, ale dalej powinniśmy zacytować słowa Paracelsusa: „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”. No tak przedawkować można nawet wodę. Jeżeli chodzi o paprykę nie jesteśmy w stanie zjeść dawki kapsaicyny, która by nas zabiła. Najpierw nie wytrzymalibyśmy z żaru, piekła od jamy gębowej po żołądek. A więc umówmy się że dawkowanie mamy omówione – jedz ile chcesz.
kapsaicyna to alkaloid odpowiedzialny za ostry smak papryk Chili. Substancja ta oszukuje receptory bólu układu nerwowego, które z kolei wysyłają sygnały do mózgu o styczności z czymś gorącym. Stąd uczucie pieczenia, gorąca podczas spożywania ostrych dań. Ktoś mógłby powiedzieć, że jedzenie ostrych potraw to czysty masochizm. Jeżeli się właśnie nad tym zastanawiasz mogę Cię pocieszyć, że nie jesteśmy sami w upodobaniu tego typu dań. Szympansy zjadają jadowite mrówki, które je kąsają w jamie ustnej, daje to podobny efekt do naszej papryki Chili.
Kapsaicyna ma mnóstwo zastosowań w medycynie naturalnej, a nad jej właściwościami i możliwościami zastosowania, w dalszym ciągu pracują naukowcy.
Kapsaicyna i jej właściwości przeciwnowotworowe
Jednym z najbardziej cenionych właściwości papryk Chili są ich możliwości zwalczania nowotworów oraz zapobieganie im. Badania naukowe prowadzone nad tą substancją potwierdziły, że kapsaicyna chroni komórki naszego ciała przed rozwojem nowotworów oraz hamuje rozwój już istniejących komórek rakowych. W jaki sposób kapsaicyna niszczy komórki nowotworowe? Uszkadza ich mitochondria, a bez tych komórka nowotworowa nie może żyć.
Kapsaicyna a Alzheimera
Chińscy naukowcy przeprowadzili ciekawy eksperyment, który udowodnił, że kapsaicyna może skutecznie zapobiegać chorobie Alzheimera. Okazuje się, że substancja ta obecna w diecie wpływa na obniżenie fosfolyracji białka tau. Białko to występuje tylko w komórka nerwowych. Działanie to skutkuje zatrzymaniem zmian w, w przebiegu tej choroby.
Kapsaicyna na odchudzanie
Każdy kto uprawia sport słyszał na pewno o tabletkach na redukcję tkanki tłuszczowej. Większość z nich zawiera właśnie substancję o której dzisiaj opowiadam – kapsaicynę. Nie bez powodu większość producentów suplementów używa kapsaicyny w swoich produktach. Ona naprawdę działa. W 2010 roku naukowcy z Daeg University wykazali, że kapsaicyna ma wpływ na stężenie białek związanych z termogenezą w naszym ciele oraz na gospodarkę tłuszczową. To dlatego podczas jedzenia ostrego robi nam się gorąco i zaczynamy się pocić.
Kapsaicyna chroni wątrobę
Jako że jestem fanem ostrości w kuchni, często szukam informacji dotyczących Chili i jej odmian, często napotykam stwierdzenie, że ostra papryka uszkadza wątrobę. Jak ma się to do rzeczywistości? Oczywiście jest to powielany przez wielu mit. Kaspaicyna tak naprawdę chroni wątrobę, chroni ją przed zwłóknianiem. Substancja zawarta w ostrej papryce zmniejsza aktywację komórek Ito, które po aktywacji wytwarzają kolagen, a ten jest już odpowiedzialny bezpośrednio za zwłóknienia wątroby.
Podczas eksperymentu potwierdzającego ten fakt na myszach, okazało się że kapsaicyna zmniejszała uszkodzenia wątroby oraz hamowała dalszy postęp uszkadzania. Alkaloid ten podawano w pokarmie, regularnie przed podaniem hepatoksyny.
Jeżeli zastanawiałeś się nad przejściem na ostrą stronę kuchni, mam nadzieję, że artykuł ten w tym Ci pomoże. Kapsaicyna oprócz ciekawych doznań kulinarnych jest w stanie nam dostarczyć wiele właściwości zdrowotnych.